Fremtidens vernepleiere

Vernepleier, hva er det?

Som vernepleier er du utdannet for å gi tjenester til personer med ulike funksjonsvansker. Du skal med miljøarbeid, habiliterings- og rehabiliteringsarbeid bidra til daglig omsorg med sikte på trivsel, velferd og god helse for den enkelte.

Fremtidens vernepleiere

Vernepleierne er både helse- og sosialarbeidere.

Vernepleieren er en viktig yrkesgruppe i tjenestene til mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser. De er utdannet for å drive miljøarbeid og habiliterings- og rehabiliteringsarbeid sammen med mennesker med fysiske, psykiske og/ eller sosiale funksjonsvansker.

Vernepleieren tar utgangspunkt i den enkeltes ressurser gjennom å tilrettelegge for utvikling, forebygge funksjonsvikt og fremme økt livskvalitet.

Vernepleieren arbeider særlig innenfor tjenestene til personer med utviklingshemming, blant annet i kommunale hjemmetjenester, dagtilbud eller i spesialisthelsetjenesten.

Vernepleieren arbeider også i rusomsorgen, psykisk helsevern, eldreomsorgen, omsorgen for personer med fysisk funksjonshemning og i ulike deler av skole- og undervisningssektoren. Vernepleiere er autorisert helsepersonell som ivaretar legemiddelhåndtering.

Kilde: Fellesorganisasjonen

Vernepleierutdanningen

Norsk utdanning som vernepleier er en treårig bachelorgrad på høgskole eller universitet. Som vernepleier er du utdannet for å gi tjenester til personer med ulike funksjonsvansker. Du skal med miljøarbeid, habiliterings- og rehabiliteringsarbeid bidra til daglig omsorg med sikte på trivsel, velferd og god helse for den enkelte. Arbeidet er spesielt knyttet opp til personer med utviklingshemming, men vernepleieren jobber også med mennesker med fysisk funksjonshemming, psykiske lidelser, rusproblemer og aldersdemens.

I Norge, i motsetning til i mange andre land, er vernepleier autorisert helsepersonell med en definert medisinsk kompetanse, blant annet i forhold til farmakologi og medikamenthåndtering.

Studiet omfatter totalt 180 studiepoeng fordelt på følgende hovedemneområder: Samfunnsvitenskapelige og juridiske emner, psykologi og pedagogiske emner, helsefaglige emner og tilslutt miljøarbeid og habiliteringsarbeid- og rehabiliteringsarbeid. Praksisstudier og ferdighetstrening er obligatorisk og skal utgjøre minimum 60 studiepoeng hvorav 48 studiepoeng skal være i direkte brukerkontakt. Studenten skal utarbeide en fordypningsoppgave (bacheloroppgave) over et faglig relevant område.

Vernepleiere arbeider i hovedsak i hjemmetjeneste, sosialtjeneste, barnevern, psykisk helsevern, eldreomsorg, skole, barnehage, habiliteringstjeneste og arbeidsmarkedstiltak.

Vernepleier er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet

Relaterte linker:

Last ned boken ved å trykke på bildet
Om vernepleieryrket – Last ned brosjyre ved å trykke på bildet
Last ned brosjyre ved å trykke på bildet
Last ned brosjyre ved å trykke på bildet
Last ned brosjyre ved å trykke på bildet