Erfaringskompetanse
Fagintervju

«De som er flinke er gode til å prate med meg og flinke til å forstå meg»

Camilla Therese Høgstøyl (28) bor og arbeider i Trondheim. Ved siden jobben som ansatt i en kantine jobber hun som timelærer ved vernepleierutdanningen ved NTNU og som medforsker i Slik vil jeg ha det- prosjektet.

Camilla Therese Høgstøyl (28) bor og arbeider i Trondheim. Ved siden jobben som ansatt i en kantine jobber hun som timelærer ved vernepleierutdanningen ved NTNU og som medforsker i Slik vil jeg ha det- prosjektet.

Flere utviklingshemmede bidrar med sin erfaringsbaserte kompetanse i både forskning og utdanning. Dette har vært fokus i to saker publisert på Vernepleier.no det siste året. Magnus Oterhals er timelærer på vernepleierutdanning ved Høgskolen i Molde og Magnus Sten er timelærer ved vernepleierutdanningen ved Nord Universitet. Begge er medforskere. Otherhals, Sten og Høgstøyl er svært viktige bidragsytere i utviklingen av fremtidens helse- og omsorgstjeneste.

Selvbestemmelse, diabetes og epilepsi

På NTNU underviser Høgstøyl blant annet om diabetes og epilepsi. Studentene lærer om diabetes og epilepsi og hvordan det er å leve med disse sykdommene. I tillegg underviser Høgstøyl om Slik vil jeg ha det- prosjektet. Denne undervisningen holder hun sammen med Aud Elisabeth Witsø. Høgstøyl og Witsø utgjør Team Trondheim i Slik vil jeg ha det- prosjektet.

Hva har dere funnet ut så langt i Slik vil jeg ha det- prosjektet?

– Vi forsker på selvbestemmelse hos utviklingshemmede. Vi har funnet ut at mange utviklingshemmede har lite selvbestemmelse. Vi har også funnet ut at mange trenger mer hjelp til å ta gode valg enn det de får. Team Trondheim hadde samtalegrupper om selvbestemmelse og selvhevdelse. De som var med i disse gruppene syntes det var veldig spennende. De lærte mye om selvbestemmelse. I samtalegruppene var det jeg som hadde ansvar for å spille av filmer og å stille spørsmål til diskusjon, sier Høgstøyl.

Høgstøyl synes det er interessant og lærerikt å jobbe som medforsker. – Jeg har lært å prate mer og å undervise, og å forstå mer av andre. Jeg har lært om det å jobbe i prosjekt. Dette liker jeg og jeg kan godt tenke meg å gjøre mer av dette, forteller Høgstøyl.

Må tåle at jeg sier i fra

Høgstøyl har både god og dårlig erfaring med vernepleiere. – Noen vernepleiere er flinke, og noen burde ikke hatt jobben i det hele tatt. De som er flinke, er gode til å prate med meg og flinke til å forstå meg. Flinke vernepleiere tåler at jeg sier tydelig ifra – noen tåler det ikke og blir sure. Jeg blir kjent med mange vernepleierstudenter som er i praksis. Det er viktig at vi gjør aktiviteter som jeg liker.

Vernepleier.no ønsker Høgstøyl lykke til videre i rollen som viktig bidragsyter!

[su_box title=»Erfaringskompetanse» style=»soft» box_color=»#008f00″]Det er helt sikkert flere med erfaringskompetanse som bidrar i utviklingen av helse- og velferdstjenestene i Norge. Har du tips til noen Vernepleier.no bør kontakte så kan du sende det til redaksjonen. [/su_box]