Sepsis
Ukategorisert

Sepsis (blodforgiftning)

29. november 2019

Informasjon om SEPSIS til personell innen tjenester for personer med utviklingshemning

Informasjon om SEPSIS til personell innen tjenester for personer med utviklingshemning

Hva er sepsis?

Sepsis er en reaksjon på en infeksjon og fører til ødeleggelse av vev og organer. Sepsis oppstår når bakterier kommer over i blodet og kroppens immunforsvar overreagerer. Sepsis kan føre til sjokk og multiorgansvikt som igjen kan føre til død. Hvis tegn på sepsis blir oppdaget tidlig nok, vil de som kommer raskt til behandling med væske og antibiotika ha større sjanse for å overleve.

Infeksjoner som fører til sepsis kommer oftest fra lunger, mage- og urinveier. Sepsis er en vanlig dødsårsak på norske sykehus og på verdensbasis dør 6-10 millioner mennesker hvert år. Siden sepsis kan utvikle seg så fort, vil en av fem personer som utvikler sepsis dø. Behandling kommer ofte for sent i gang fordi tegnene på sepsis kan være diffuse.

Sløv, forvirret eller annen endring i oppførselen
Elendig – «så dårlig har jeg aldri kjent meg før!»
Pusten er rask
Smerter
Iskald og fryser eller har feber
Svett eller klam hud

Les mer om sepsis relatert til personer med utviklingshemning hos Aldring og helse