Fra redaksjonen

En hilsen fra redaksjonen

04. juli 2023

Har PAS slett ingen svakheter eller fallgruver, da? Hvor er kritikken? 

Det siste året har positiv atferdsstøtte (PAS) som faglig rammeverk bredt om seg i Norge, særlig i tjenestene til personer med utviklingshemming. Vi ser PAS som et solid fundament for god, og non-aversiv praksis ute i tjenestene. Men vi savner kritikken og de konstruktive diskusjonene rundt rammeverket. For debatt er en forutsetning for å føre faget videre, men slik den står i dag, blir PAS-debatten litt ensidig. 

Vi vil gjerne høre fra dere som har kritiske tanker om PAS. Hva tar dette rammeverket ikke tilstrekkelig høyde for? Er PAS en garantist for at folk skal få sine grunnleggende rettigheter innfridd? Og hvor nytt er egentlig PAS i forhold til etablerte praksiser i Norge? Kom gjerne med innspill til folk vi bør snakke med. Og kjenner du at tematikken engasjerer, kan du gjerne levere utkast til en tekst om dette til oss. Vi samler opp alle innspill til en liten serie med PAS-saker utover høsten. 

En sommerlig takk

Vernepleier.no er avhengig av å få inn bidrag fra engasjerte vernepleiere rundt om i landet. Utenom et lite opphold på saker fra oss i mai, har vi hver eneste tirsdag dette året publisert saker med særlig relevans for vernepleiere – skrevet av vernepleiere. Som vernepleier er du med på å løse utfordringer for tjenestebrukere hver dag. Du og dine kollegaer bryter ny vei i ulendt terreng, finner nye måter å samarbeide på med tjenestebrukere, pårørende, andre faggrupper – det dere får til, kan andre lære av! Å få inn saker fra feltet, eller høyskolene og universitetene er gull for oss – del litt av gullet deres med andre!

Sommertid = lesetid 

Selv om sommeren er tiden for å lese Donald eller en god krim, har vi lyst til å tipse deg om noen utvalgte saker vi har publisert hos oss det siste året. Kanskje du finner noe som har relevans for arbeidet ditt? Eller kanskje du rett og slett ikke har rukket å lese noen av sakene våre enda?

Vi håper du finner noe i lista over som kan engasjere eller bidra til refleksjon. Vi er tilbake med faste saker 8. august. Inntil da ønsker vi alle våre lesere en aldeles strålende sommer! 

Hilsen fra redaksjonen, 
Ved Linn Løvlie Slette og Thomas Owren
redaksjonen@vernepleier.no