Fagintervju

«Hun betyr alt for meg!» En samtale med Linda om hennes reborn Ellinor.

02. april 2024

Hva er en reborn?

– En reborn er en dukke som ser ut som en helt vanlig baby. Den er laget av silikon og har kropp av tekstil. Den veier like mye som en nyfødt baby. Noen reborn har øynene lukket, mens andre har de åpne, og det finnes reborn i mange forskjellige størrelser eller aldre. En reborn koster fra 2 000 kroner og oppover til 40 000.

Jeg vet at din reborn heter Ellinor, men hva kaller du henne ellers? Hvilket ord bruker du?

– Jeg liker ikke når noen kaller Ellinor en dukke, det er sånn som barn leker med. Jeg vet jo at hun egentlig er det, men jeg liker ikke at de kaller henne for det, for hun har et navn. For min del så synes jeg det er diskriminerende når noen kaller henne for en dukke, for hun er ikke det i mine øyne. Hun er liksom ungen min, selv om hun ikke puster eller beveger seg.  Jeg har fantasi inni meg som gjør at jeg lever meg inn i det. Hvis noen sier dukke, så sier jeg «reborn baby». «Jeg liker ikke dukke-navnet sier jeg». Det er fordi det føles som at noen ser ned på meg, ser på meg som et barn.

Hva var det som gjorde at du ville ha en reborn?

– Jeg husker ikke helt, men det var et program på tv, «Innsider», hvor det var om reborn. Mamma har også snakket om det. Jeg har hatt Ellinor i snart 3 år. Jeg var litt skeptisk til å kjøpe vogn og sånn, for jeg visste ikke hva folk tenkte. Jeg kjøpte henne fordi jeg manglet en del i livet. Jeg har alltid ønsket meg barn, men kan ikke få det på grunn av utfordringer i livet. Så derfor valgte jeg å skaffe meg reborn.  

Hva betyr Ellinor for deg?

– Hun betyr alt for meg. Hun lyser opp dagen min og at hun bare er i livet mitt. Når jeg kommer fra jobb så venter hun på meg. Når jeg drar på jobb sier jeg ha det og når jeg kommer hjem så sier jeg hei. Hun gjør psyken bedre.

Vil du kalle henne for hobby?

– Nei!! Hun er en livsstil, hun er ikke en hobby, hun er jo barnet mitt. Hun er en del av livet mitt som jeg tar godt vare på. Det er en del jobb å ha henne, men jeg trives veldig godt med det. Vi triller turer sammen. Vi ser på serier og filmer. Hun er med på bilturer og overnattinger, hun er med på shopping. Jeg skifter klær på henne.

Hva er bra med å ha en reborn?

– Det er mye som er bra med å ha en reborn, for eksempel har du alltid noen hjemme. Du kan shoppe masse nye klær (ler). Du får et sterkt bånd. Når vi er ute og triller, så er det veldig koselig. Jeg kommer meg mer ut med å ha en reborn, får gått mer på trilleturer. Har alltid elsket å trille vogn og kommer alltid til å elske det. Det gir meg en sånn glede. Da føler jeg at jeg er en del av samfunnet. Jeg kan egentlig ikke beskrive den følelsen, det bare føles rett. Hun er jo bestandig baby. Hun skriker heller ikke om natta (ler). Det er veldig mye som er bra, alt er suverent.

Hvordan reagerer folk når de møter dere og forstår det ikke er et levende barn?

– Jeg har ikke opplevd noe særlig fordommer. Folk reagerer med «åh, så søt du er», og» jeg har lest mye om reborn og det er så koselig».  Jeg har ikke opplevd noe negativt, bare positivitet.

Hva tenker du om de som møter folk med reborn på negative måter?

– De er uvitende, for de kjenner ikke historien for hvorfor man har en reborn. Det er ingen som kan sette seg inn i det. Det er mange som ikke kan få barn av ulike årsaker. Da er det mange som skaffer seg reborn og det er det mange som ikke forstår. Det ligger mange grunner bak det valget man har tatt. Jeg er nøye med at folk skal akseptere at jeg har reborn, for hun er jo en del av livet mitt og da må de akseptere både meg og henne, synes jeg. Man skal respektere hverandre for den man er.

Hva sier personalet om at du har en reborn?

– De synes det er veldig hyggelig. De synes jeg har så fine klær, så fin barnevogn og de synes det er veldig flott at jeg har henne. Det er ikke alle som kommenterer, men de aller fleste. Har aldri møtt fordommer fra dem. De synes det er veldig gøy. Av og til ber de om å få holde henne.

Er det noe mer du vil si til slutt om hva Ellinor betyr for deg?

– Det å ha Ellinor hjelper meg veldig for at jeg ikke skal kjenne på smerten over ikke å få egne barn. Den vil alltid være der, men i mindre grad. For jeg har jo alltid ønsket å gifte meg og få mange barn, men så ble det ikke sånn. Så da skaffet jeg meg reborn i stedet for, for å ha en baby i livet mitt, som gjør meg lykkeligere.

Takk for praten, Linda!