Fagintervju

Hjelp, jeg har blitt vernepleierstudent!

13. august 2024

Å begynne på et vernepleierstudium kan være både spennende og overveldende. I en fersk episode av Sosialpodden, en podkast fra Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag ved Universitetet i Sørøst-Norge, deler andreårsstudentene Anja Tinnesand, Ronny Berstad og Marianne Løhr Langkaas sine erfaringer og gir verdifulle tips til nye studenter.

Denne episoden av Sosialpodden gir en omfattende og innsiktsfull guide for nye vernepleierstudenter. Gjennom personlige erfaringer og praktiske råd fra erfarne studenter, får du en klarere forståelse av hva du kan forvente, og hvordan du best kan forberede deg til å lykkes i studiet. Enten du er nervøs for den første dagen, usikker på hvordan du skal håndtere pensum, eller bare trenger noen oppmuntrende ord, tilbyr denne episoden verdifulle innsikter som vil hjelpe deg på veien til å bli en dyktig vernepleier.

For flere tips og råd, lytt til hele episoden av Sosialpodden på Spotify eller Apple Podcast og bli inspirert av erfaringene til Anja, Ronny og Marianne. Velkommen til en spennende og givende reise som vernepleierstudent!

Fadderuka: Din første smak av studentlivet

Anja understreker hvor viktig fadderuka er for nye studenter. «Oppstartsuka er for det første kjempegøy, og det er kjempesosialt,» sier hun. Fadderuka, også kjent som oppstartsuka, er designet for å hjelpe nye studenter med å knytte bånd og finne seg til rette på campus. Her får du muligheten til å møte andre nye studenter, bli kjent med campus, og delta i sosiale aktiviteter som vil gjøre overgangen til universitetslivet mye lettere.

Ronny, poengterer at fadderuka også kan bidra til å etablere deg på campus. «Veldig mange føler seg fram og er litt usikre på hvor plassen deres er på campus,» sier han. Ved å delta i fadderuka kan du bygge et nettverk og få venner som vil støtte deg gjennom studietiden.

Sosial Integrasjon: Nøkkelen til suksess

Sosial integrasjon er en viktig del av studentlivet. SHoT-undersøkelsen (studentenes helse- og trivselsundersøkelse) viser en sammenheng mellom deltakelse i fadderuka og hvor godt du klarer deg sosialt og akademisk gjennom studiet. Marianne, som også er andreårsstudent, deler at hun, til tross for å være eldre enn gjennomsnittet, fant stor verdi i å delta i sosiale aktiviteter. «Jeg tenker det er veldig viktig å bruke den arenaen til å bli kjent med mennesker,» sier hun.

Å delta på forelesninger: Mer enn bare læring

Steinar Vikholt, som til daglig underviser på vernepleier foreleser, fremhever betydningen av å være fysisk til stede på forelesningene. «Den fysiske tilstedeværelsen gjør utrolig mye,» sier han. Ved å delta på forelesningene får du ikke bare faglig utbytte, men også muligheten til å stille spørsmål og delta i diskusjoner som beriker læringsopplevelsen. «Det er mange bonusting ved å møte opp,» sier Ronny, som peker på at tilstedeværelse også gir muligheten til å diskutere med medstudenter og forelesere.

Studieteknikk: Hvordan håndtere pensum

Håndtering av pensum og utvikling av gode studieteknikker er essensielt for suksess i vernepleierstudiet. Marianne anbefaler å bruke pensumlista aktivt og notere seg viktige kapitler. «Jeg har brukt aktivt pensumlista hele tida,» sier hun. Ronny supplerer med å anbefale bruk av stikkordsregisteret i bøkene for å finne relevante temaer raskt.

Anja deler en annen viktig teknikk: «Husk å puste. Ta én dag av gangen. Finn deg noen å lene deg på.» Det kan virke overveldende med all informasjon som kommer på en gang, men ved å dele opp arbeidet og samarbeide med medstudenter kan du gjøre studietiden mer håndterlig.

Å stille spørsmål: Ingen spørsmål er dumme

En felles oppfatning blant studentene er viktigheten av å stille spørsmål. «Det er ingen dumme spørsmål,» sier Anja. Mange studenter kan føle seg redde for å stille spørsmål i frykt for å virke uvitende, men det er gjennom å spørre at man lærer mest. Marianne påpeker også at det å være aktiv i timene kan hjelpe deg med å bli kjent med andre studenter.

Bygge et godt læringsmiljø

Et godt læringsmiljø er avgjørende for å kunne trives og lære effektivt. Steinar fremhever at det å se hverandre og være aktive i å ta kontakt med medstudenter kan skape et inkluderende og støttende miljø. «Det å prøve å se litt utenfor gruppa, prøve å se hverandre, ta initiativ og være aktiv,» sier Ronny. Ved å være åpen og imøtekommende kan du bidra til å skape et positivt miljø hvor alle kan føle seg velkomne.

Kritisk refleksjon og uenighet

Et viktig aspekt ved vernepleierstudiet er evnen til kritisk refleksjon og håndtering av uenighet. «Vi presenterer forskjellige perspektiver,» sier Steinar. Det er viktig å forstå at det ikke alltid finnes ett riktig svar, og at forskjellige synspunkter kan berike læringsopplevelsen. Marianne påpeker at det å kunne reflektere over egne og andres synspunkter er en sentral del av utdanningen.

Å skape relasjoner: En nøkkel til suksess

Å skape relasjoner med medstudenter er ikke bare viktig for sosial trivsel, men også for faglig suksess. «Hjelp hverandre gode,» sier Marianne. Ved å samarbeide og støtte hverandre kan dere oppnå bedre resultater sammen. Anja fremhever også viktigheten av å være åpen og positiv: «Smil til medstudentene dine. Ikke vær redd for det.»

Sett av tid til å være student

En annen viktig faktor for suksess er å sette av tid til å være student. «Det tar tid, de tingene vi prater om,» sier Steinar. Å studere krever tid og dedikasjon, og det er viktig å balansere studiene med andre forpliktelser. Ved å prioritere studiene og sette av tilstrekkelig tid til forelesninger, lesing og oppgaver, kan du redusere stress og øke sjansene for suksess. Det tar tid å være student, og da må man rydde rom i livet sitt for å være i denne rollen.

Avsluttende råd: Senk skuldrene og nyt reisen

Episoden avsluttes med noen betryggende ord til nye studenter. «Senk skuldrene, pust, få oversikt,» sier Steinar. Å begynne på vernepleierstudiet kan være utfordrende, men med riktig innstilling og forberedelse vil det gå bra. Anja, Ronny og Marianne oppfordrer alle nye studenter til å være åpne, engasjerte og å ta del i både det faglige og sosiale livet på campus.

«Denne artikkelen er skrevet av ChatGPT, en AI-skribent utviklet av OpenAI, og har blitt bearbeidet og kvalitetssikret av Steinar Vikholt.»