– Jeg har startet en podcast om vernepleie. Ideen kom av frustrasjon, fordi folk flest ikke veit hva en vernepleier egentlig er. Når jeg sier hva jeg utdanner meg til, får jeg «oh ja» … pause … «hva er egentlig det?» Eller «oh ja, det er sånne som jobber med utviklingshemmede». Så jeg vil skape en plattform der lytterne kan få innsikt om hva en vernepleier EGENTLIG er. Jeg intervjuer vernepleiere og andre fagpersoner som jobber i forskjellige sektorer, der vi snakker om vedkommendes erfaring og hvordan det er å jobbe der. Med det vil jeg belyse bredde på vernepleierens kompetanse, jobbmuligheter, utfordringer og snakke litt fag. I tillegg kan lytterne hører andres erfaringer i forskjellige jobber, utfordringer de møter og tips til studenter og vernepleiere. Jeg håper at podcasten hjelper de som liker å jobbe med menneske og vil ta utdanning, men ikke veit hva de skal velge. At folk hører om vernepleie, og at flere velge utdanningen. Podden skal være lettforståelig slik at det ikke blir tungt å høre på og at folk både innenfor og utenfor faget kan henge med. Inkludering 😉
Jeg planlegger også å intervjue tjenestemottakere som møter vernepleiere, helsepersonell og systemet i hverdagen. Målet er å øke bevisstheten om hvordan vi, som profesjonsutøvere, møter mennesker i ulike livssituasjoner, samt å få innsikt i deres erfaringer med å leve med en diagnose og samhandle med tjenesteytere og systemet, på både godt og vondt. Jeg håper at dette kan bidra til å redusere stigma og tabuer knyttet til diagnoser, seksualitet, psykisk helse, utviklingshemming, og det å søke hjelp eller møte tjenester, for å nevne noen eksempler.
– Jeg synes det er rart at ikke flere veit hva en vernepleier egentlig er og hva kompetanse vi har. Har hørt om ledere som er usikre på om vernepleiere kan håndtere medisiner, kolleger som tror det er det samme som en helsefagarbeider og vernepleiere selv som er usikker om sin kompetanse. Jeg føler at profesjonen er undervurdert og at de fleste tenker at vernepleiere passer best til å jobbe med personer med utviklingshemming, eller bare kan jobbe med dem. Jeg mener at vernepleiere kan jobbe med så mye mer, og at kompetansen vår kan brukes til mye. Så lenge det er arbeid med mennesker har en bruk for vernepleieres kompetanse. Det snakkes også om vernepleiermangel, men jeg tror det må gjøres mer for å få fram hvilken kompetanse vi har slik at flere har lyst til å bli vernepleiere. Jeg mener at for at flere velger utdanningen må flere høre om den, og det håper jeg å bidra med.
– Jeg vil lage den podcasten jeg ønsket fantes da jeg skulle begynne å studere. Det er akkurat den lettforståeligheten som vil særprege den, slik at både folk innenfor og utenfor faget forstår hva vi snakker om uten å måtte lese seg opp på 100 fagbøker. Jeg er jo student, og det tror jeg vil særprege den nysgjerrigheten om vernepleierens sin verden. I tillegg stiller jeg ikke særlig høye krav til lytterne eller gjestene. Du trenger ikke å være ekspert for verken å være lytter eller gjest! Da er det kanskje lettere å kjenne seg igjen. Jeg håper folk kan kjenne seg igjen når vi forteller om situasjoner vi har opplevd i arbeidet, kan bli frustrerte sammen med oss og le med oss. Podcasten passer ikke bare for vernepleiere, men for alle som jobber med mennesker. Jeg tenker også at det ikke skader med en podcast til om vernepleie. Vi har en lang vei å gå når det gjelder å få fram profesjonen i media slik at flere hører om vernepleie.
– Rent teknisk har det vært litt av en reise. Jeg hadde null erfaring med å lage podcast, eller med å produsere eller redigere lyd. Jeg kom i kontakt med HVL Skape og de hjalp med å finne veien.
Så lånte jeg podcastutstyr fra HVLs Læringslab og fikk et minikurs i podcast-innspilling fra dem. Så måtte jeg lære meg å redigere, lage video osv. Det er en del å sette seg inn i. Til nå har jeg spilt inn fysisk, men jeg ser behovet for å kunne gjøre det digitalt. Da er det større frihet og folk fra hele landet, og hvem vet, verden, kan være med. Fra høsten av skal jeg begynne å spille inn digitalt! Men jeg synes det er veldig kjekt å spille inn fysisk og få en god samtale med gjesten. Men digitalt er jo praktisk. Uansett møter jeg utrolig mange flinke, engasjerte og dyktige folk, og det synes jeg er kjempegøy.
– Podcasten min heter altså «Hva er egentlig en vernepleier?» og du kan lytte til den på Spotify eller hvor enn du foretrekker å høre på podcast. Podcasten er også på Facebook, Instagram og TikTok. Til deg som leser dette: Jeg setter stor pris på tips om temaer eller interessante prosjekter som vi kan ta opp i podden. Send meg gjerne en melding på sosiale medier eller til egentligvernepleier@icloud.com. Hvis du kunne tenke deg å være gjest i podcasten, er du også hjertelig velkommen til å ta kontakt!
Foto: Privat