Det er bilde av en ny rapport fra FO om Vernepleieren som autorisert helsepersonell og rettsanvender. Den publiseres 26 november 2024 og er utarbeidet av vernepleier og jurist Wenche Natland Dahlen
Kort fagartikkel

En ny rapport om vernepleieren som autorisert helsepersonell!

26. november 2024

Har du fått med deg at FO har publisert en rapport om Vernepleieren som autorisert helsepersonell og rettsanvender?

Vi må jobbe godt og faktabasert med oppgavedeling

Med dagens, og ikke minst fremtidens mangel på helsepersonell i stort sett alle tjenester er vi helt avhengig av at all tilgjengelig kompetanse blir utnyttet på best mulig måte. Og det mangler ikke på nasjonale satsninger og føringer for helse- og omsorgstjenestene våre. Bare de siste par årene har vi fått flere Stortingsmeldinger og NOU’er som for eksempel Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024 – 2027, Fellesskap og meistring (Bu trygt heime) og Perspektivmeldingen 2024.

Rapporten vår er et av mange bidrag til å sørge for at vi fremover jobber godt og faktabasert rundt temaet oppgavedeling. Helsepersonellkommisjonen vektla seks områder hvor vi må prioritere tiltak fremover; organisering av tjenestene, arbeidstid, kompetanse, prioriteringer, digitalisering og oppgavedeling. En forutsetning for riktig bruk av kompetanse på rett plass og god og riktig oppgavedeling er at både vi som profesjonsutøvere, våre tillitsvalgte og ikke minst ledere ute i tjenestene kjenner profesjonenes kompetansebidrag.  

Det er mange misforståelser om vernepleierens helse- og sosialfaglige kompetanse

Vi vet at det med jevne mellomrom kommer opp spørsmål og misforståelser knyttet til vernepleierens unike helse- og sosialfaglige kompetanse. FO får spørsmål fra både vernepleiere selv, tillitsvalgte og arbeidsgivere knyttet til vernepleierens helsefaglige kompetanse. Spørsmålene handler ofte om hva vernepleiere har lov til og ikke lov til å gjøre, og hvilke restriksjoner eller begrensninger det er for vernepleiere. Ofte er det forvirring eller misforståelser som gjør at mange tror det er begrensninger i hva en vernepleier kan gjøre sammenlignet med en sykepleier, både når det gjelder ansvar for tjenester og gjennomføring av prosedyrer. Slike situasjoner kan for eksempel være i forbindelse med rekruttering og drøftinger om krav til stillinger, ved omgjøringer, utlysninger og opprettelser av nye stillinger.  

Oppgaver følger ikke av yrkestittel

Som tittelen på rapporten tilsier beskrives og utdypes vernepleieren som autoriserthelsepersonell grundig. Autorisasjonen er en godkjenning fra offentlig myndighet om at kravene til yrkestittelen er oppfylt. Hvilke oppgaver vernepleieren kan og skal gjøre vil avhenge av hvor vernepleieren er ansatt, og tjenestens behov. Det er ingenting i veien for at vernepleieren kan få opplæring i ulike prosedyrer som tradisjonelt har vært forbundet med andre profesjoner. Dette vil være nødvendig for eksempel i arbeid på sykehjem og i hjemmetjenesten. Hvilke oppgaver en skal kunne gjennomføre er avhengig av behovene tjenesten og brukerne har og vurdering av forsvarlighet, uavhengig av yrkestittel. Grad av opplæring og veiledning er for alt helsepersonell avhengig av hva de har praktisert og har erfaring med etter endt utdanning. En vernepleier som har arbeidet i barneverntjenesten i mange år, vil ha behov for å friske opp kunnskap og ferdigheter i forbindelse med å gjennomføre medisinskfaglige prosedyrer før en får oppgaver i ny stilling på et sykehjem for eksempel.  

En rapport til felles nytte

Det er jurist og vernepleier Wenche Natland Dalen, universitetslektor på NTNU, som har hatt i oppdrag å lage denne rapporten for FO. Hun har jobbet mye med dette temaet, både gjennom undervisning på vernepleierutdanningen, og som fagansvarlig for en videreutdanning i rettsanvendelse, og en rekke vitenskapelig forskningsarbeid og publiseringer på fagområdet.   

Vi mener rapporten gir et godt utgangspunkt for å besvare en rekke spørsmål og problemstillinger knyttet til vernepleieren som autorisert helsepersonell og rettsanvender. Vi håper den blir et viktig og nyttig verktøy for både vernepleierstudenter, medlemmer, tillitsvalgte, arbeidsgivere og andre aktuelle aktører. Vi tror og at den bidrar til god informasjon og beslutningsstøtte til ledere og tillitsvalgte i ulike situasjoner som aktualiserer behov for å vurdere helsefaglig kompetanse i tjenestene. 

Her finner du lanseringssemininaret og en hilsen fra helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, og fagleder myndighetskontakt Helse og velferd Anne Gamme i KS.

Her finner du rapporten Vernepleieren som autorisert helsepersonell og rettsanvender.

FO.no finner du svar på noen av de spørsmålene vi får flest av, med lenke til mer utfyllende informasjon i rapporten.