Dette intervjuet er en del av en serie intervjuer der redaksjonen hos vernepleier.no utforsker hva en «fagvernepleier» eller lignende stillingsbetegnelse egentlig gjør i jobben sin.
– Jeg jobber i miljøarbeidertjenesten. Mer presist i én av flere samlokaliserte boliger, der det gis tjenester til voksne mennesker med ulike grader av utviklingshemming og bistandsbehov. Hovedfokus på arbeidsplassen er utviklingshemming, men også autisme, samt stort fokus på de ulike tilleggslidelsene tjenestemottakerne har. Funksjonen til min stilling som fagutviklingsvernepleier er å ha ansvar for å utvikle og opprettholde et faglig sterkt miljø på arbeidsplassen, med et engasjement for vernepleierfaget og ivaretakelse av tjenestemottakernes rettigheter og verdighet.
– I 2009 fikk jeg sommerjobb i miljøarbeidertjenesten, med mennesker med utviklingshemming. Jeg trivdes utrolig godt og brukte ikke lang tid på å forstå at dette var et felt jeg ville utdanne meg innen. I 2017 var jeg ferdig utdannet som vernepleier. Jeg studerte på deltid ved Universitetet i Sørøst-Norge, ved siden av jobb. Etter endt utdanning flyttet jeg og fikk ny jobb som vernepleier, der jeg jobbet direkte med tjenestemottakerne i deres i hjem. Etter ett års tid fikk jeg stilling som «fagutviklingsvernepleier i turnus», hvor jeg fremdeles jobbet i miljøet, men med økt fagansvar og fagutvikling. Jeg liker veldig godt å jobbe direkte sammen med tjenestemottakere, der gode og trygge relasjoner skapes og vi får den virkelige forståelsen og kunnskapen om hvert enkelt individs ressurser, livshistorier, utfordringer, ønsker og behov. Samtidig synes jeg det er veldig spennende ha fagansvar og ansvaret for fagutviklingen, og på denne måten bidra til å gjøre en forskjell for tjenestemottakerne.
– Jeg har videreutdanning i Utviklingshemming, psykisk helse og kvalitetsforbedring i praksis fra OsloMet. Jeg har hele veien hatt en særlig interesse for og en plan om å tilegne meg økt kompetanse innen utviklingshemming og psykiske lidelser. Kunnskapen og kompetansen jeg tilegnet meg i videreutdanningen har jeg både hatt og har hyppig bruk for. Jeg ønsker å kunne bidra til å øke kunnskapen og kompetansen og utviklingshemming og psykiske lidelser, gjerne «rundt om», men i alle fall på tjenestestedet. Dette vil jeg tørre å påstå at jeg allerede på et nivå har fått til.
– Noen av arbeidsoppgavene er å utføre ulike observasjoner og kartlegginger rundt tjenestemottakerne, utarbeide målvalg og tiltaksprosedyrer, gi opplæring og veiledning tilknyttet målvalgene og tiltaksprosedyrene, og gjennomføre evalueringer av effekt av iverksatte tiltak. Jeg fatter og revurderer vedtak etter kapittel 9, og gir pålagt månedlig veiledning tilknyttet tvangsvedtaket, og andre relevante temaer de i personalet som jobber med tjenestemottakere med vedtak etter kapittel 9. Videre gir jeg individuell og gruppevis opplæring, veiledning og internundervisning om relevante temaer i personalgruppa. Legemidler er også et område jeg bruker en god del tid på, både når det gjelder samarbeid med ordinerende leger, dosering og klargjøring av legemidler, sikre beskrivelser for korrekt administrering og gi intern opplæring i legemiddelhåndtering til alle som skal ha dispensjon til å dele ut legemidler, etter de har gjennomført e-læringskurs i legemiddelhåndtering, samt helseoppfølging og behandling.
– Da jeg tok videreutdanning innen psykiske lidelser hos mennesker med utviklingshemming fikk jeg virkelig øynene opp for hvilke utfordringer én av tjenestemottakerne hadde. Jeg forsto at disse utfordringene var vi nødt til å ta tak i og hjelpe vedkommende. Utfordringene var delvis kjent i personalgruppa, men forståelsen og kunnskapen var begrenset. Vedkommende selv hadde tilsynelatende ingen kunnskap om egne utfordringer og hadde ikke vært utredet. Arbeidet videre besto av samarbeid og samtaler med tjenestemottaker selv, tjenestemottakers primærgruppe, deretter fastlege og spesialisthelsetjenesten. Dette førte til utredning og diagnostisering, innføring av gode miljøterapeutiske tiltak og behandling, og økt forståelse for egen psykiske helse. Arbeidet har gitt personalgruppen økt kunnskap og forståelse omkring psykiske lidelser hos mennesker med utviklingshemming.
– Jeg liker godt når jeg kan jobbe både vernepleierfaglig og bruke min kreativitet. Eksempelvis liker jeg særlig godt å utarbeide individtilpassede dags- eller ukeplaner, og forsterkningssystemer. Å jobbe med tiltaksarbeid synes jeg er spennende – det å gjennomføre kartlegging, utarbeide tiltaksbeskrivelser og målvalg, gi opplæring og veiledning til tjenestemottakere og personalgruppen, for så å evaluere det hele. Det er interessant å undersøke om tiltaket har ønsket effekt, eller om det er behov for justeringer, mer opplæring og veiledning i personalgruppa, eller bør tiltaket avsluttes. Videre synes jeg det er gøy å visualisere funnene, og presentere resultatene for personalgruppa. Jeg tror og håper dette er med på å inspirere og motivere, og bidrar til mestringsfølelse. Tiltaksarbeid er samarbeid, så jeg ønsker å dele, eller skape motivasjon og følelse av mestring.
– Det varierer ut ifra tjenestemottakernes og tjenestens behov. Jeg har til enhver tid tett samarbeid med tjenestemottakernes pårørende og fastleger, og personalet ved de ulike dagtilbudene. Det er også tett samarbeid med primærgruppene, øvrige fagpersoner på tjenestestedet og avdelingsleder. Ved flere anledninger har jeg samarbeidet med nevrologer tilknyttet oppfølging og behandling av epilepsi, mottatt veiledning fra fagpersoner ved habiliteringstjenesten, og Seksjon for utviklingshemming og autisme ved Blakstad. Jeg er også med i fagnettverk for alle fagutviklerne på tjenestestedet og et faglig nettverk for kapittel 9 i kommunen. Vi har et tett samarbeid på tvers av boligene på tjenestestedene, og drar nytte av hverandres ressurser og kompetanse.
Det er veldig gøy og spennende å få jobbe som fagutviklingsvernepleier, og virkelig få benyttet kompetansen jeg har som vernepleier, og jeg er takknemlig for å kunne jobbe et sted der det er fokus på vernepleierfaget og fagutvikling. Jeg er sterkt engasjert i faget og gir av hele meg i jobben!
Les andre intervjuer i denne serien her.