Kort fagartikkel

Hvilke rammebetingelser har ledere i kommunale hjemmebaserte tjenester til voksne utviklingshemmede?

13. mai 2025

FO har tidligere gjort to undersøkelser knyttet til vernepleieres arbeidssituasjon. De har munnet ut i to rapporter:

«Ingen tid å miste»  fra 2020 var bygget på en kartlegging av kompetansesituasjonen i kommunale helse- og omsorgstjenester til utviklingshemmede. Den konkluderte med at tjenestene til personer med utviklingshemning preges av lav kompetanse og utstrakt bruk av deltidsstillinger. Videre fant den at andelen vernepleiere i tjenestene var på kun 10,7 % – som bare er kun en liten økning fra 1980 tallet, der andelen var 8,7 % i HVPU-institusjonene. 

«Det som skal til» fra 2021 undersøkte hva som er viktig for vernepleiere når de vurderer hvor de skal jobbe. Rapporten viste at vernepleierne først og fremst er opptatt av faglige utfordringer, og deretter av lønn og arbeidsforhold.

Begge undersøkelsene avdekket utfordringer med rekruttering og kompetanseutvikling.

Nå er tiden inne for å undersøke hvordan ledere med personalansvar i hjemmebaserte tjenester til voksne personer med utviklingshemming vurderer egne rammebetingelser for å lede. I samarbeid med NAKU har FO satt i gang et prosjekt for å se nærmere på dette. Vi har nå utformet en spørreundersøkelse som blir sendt ut 19. mai.

  • Vi vil undersøke hvordan ledere av kommunale helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming opplever rammebetingelser de utøver ledelse i. 
  • Vi ønsker å få mer og bredere kunnskap om hvordan ledere av tjenestene vurderer rammebetingelsene for ledelse.
  • Vi er særlig opptatt av økonomiske og organisatoriske rammebetingelser, som finansiering av og organisering av tjenesten, rekruttering av personell, utfordringer og muligheter for å sikre forsvarlige tjenester til den enkelte bruker.
  • Hva opplever ledere som utfordrende, hvordan påvirker rammebetingelsene kvaliteten i tjenestene, hvilke muligheter har de for å påvirke og hvilke forhold har betydning for å rekruttere og beholde ansatte med fagkompetanse i tjenesten?  

Hvis du er leder med personalansvar i hjemmebaserte tjenester til voksne personer med utviklingshemming, så håper vi du har fått en epost   fra oss!

Hva og hvordan vil vi undersøke?

For å undersøke forholdene vi vil ha mer kunnskap om sender vi ut en undersøkelse med en del spørsmål knyttet til finansiering av og organisering av tjenesten, rekruttering av personell, utfordringer og muligheter for å sikre forsvarlige tjenester til den enkelte bruker. Vi ønsker informasjon om hva lederne opplever som utfordrende ved ledersituasjonen de står i, hvilke muligheter de har for å påvirke og hvilke forhold som har betydning for å rekruttere og beholde ansatte med fagkompetanse i tjenesten. 

Hva skal undersøkelsen brukes til?

Vi regner med å oppsummere funnene i en rapport som publiseres i løpet av høsten 2025. I etterkant av denne vil vi vurdere en kvalitativ, oppfølgende undersøkelse med et utvalg av informantene fra den første undersøkelsen for å få mer kunnskap om utfordringer og hva som kjennetegner de som lykkes godt med rekruttering og kompetanseutvikling.

Formålet med undersøkelsen er å få oppdatert og mer detaljert kunnskap om hvordan situasjonen er i kommunale helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Dette vil vi bruke i FOs politisk påvirkningsarbeid for å bedre rekruttering til og rammebetingelser for tjenestene, og bidra til kompetanseutvikling. Resultatene vil vi også bruke til å bedre informasjon til tillitsvalgte og ledermedlemmer om hva som skal til for å rekruttere og beholde vernepleiere i tjenestene.

Vi håper å nå ut til så mange ledere som mulig, og at mange av dere svarer! Det må til hvis vi skal få inn god og bred kunnskap om de forholdene som vi er opptatt av å få belyst, for å øke troverdigheten, og mulighetene til å generalisere funnene.  

Har du ikke fått en henvendelse om undersøkelsen?

Hvis du er leder med personalansvar i hjemmebaserte tjenester til voksne personer med utviklingshemming, men ikke har fått en henvendelse om undersøkelsen, ta kontakt med [ roar@sentio.no )